Skip to content
Vinner av NIFRO-prisen 2025

Erik Galler fra NTNU ble tildelt den norske NIFRO-prisen 2025 for sin masteroppgave om bruk av kunstig intelligens og maritim overvåkning. Prisen ble delt ut under Space Dinner 2025.

NIFRO-prisen er en pris for beste masteroppgave innen romvirksomhet og romteknologi, og har siden 2013 blitt delt ut årlig av Andøya Space Education og Norsk industriforum for romvirksomhet (NIFRO).

I år gikk NIFRO-prisen til Erik Galler fra NTNU for sin oppgave om maritim overvåkning ved å bruke data fra Automatisk Identifikasjonssystem (AIS) med satellittbilder ved hjelp av avanserte maskinlæringsteknikker, som ble tildelt prisen under Space Dinner 2025.

 

Erik Galler (i midten) under utdelingen av prisen på Space Dinner sammen med (fra venstre) Jøran Grande (daglig leder Andøya Space), Maja-Stina Ekstedt (styreleder NIFRO), Vendela Paxal (WideNorth), Grunde Joheim (R&D Project Manager, Kongsberg Defence & Aerospace), og Gunnar Heløe (daglig leder NIFRO).

Erik Galler (i midten) under utdelingen av prisen på Space Dinner sammen med (fra venstre) Jøran Grande (daglig leder Andøya Space), Maja-Stina Ekstedt (styreleder NIFRO), Vendela Paxal (WideNorth), Grunde Joheim (R&D Project Manager, Kongsberg Defence & Aerospace), og Gunnar Heløe (daglig leder NIFRO).

Banebrytende teknologi

Så hva betyr det egentlig å utføre maritim overvåkning ved å bruke data fra Automatisk Identifikasjonssystem (AIS) med satellittbilder ved hjelp av avanserte maskinlæringsteknikker?

– Enkelt forklart er det en forbedring av måten å kunne spore fartøy til havs på, forteller Erik Galler, vinneren av årets NIFRO-pris. – Alle fartøy må bruke noe som kalles for AIS, hvor de oppgir posisjonen sin, men det er også noe som enkelt kan skrus av dersom de for eksempel ikke ønsker at noen skal vite hvor de befinner seg.

Gallers oppgave har resultert i en ny og forbedret teknologi, ved å slå to teknologier sammen. Den nye teknologien bruker kunstig intelligens for å se hvilke skip som befinner seg i et område. Deretter matches dataen med satellittbilder, som kan gi en indikasjon på hvilke fartøy som eventuelt ikke oppgir posisjonen gjennom AIS.

Ekstra interesse for kunstig intelligens

Ideen til oppgaven kom som et resultat av mange fag som omhandlet kunstig intelligens gjennom studieløpet, og en ekstra interesse for hva kunstig intelligens kan brukes til.

Oppgaven ble skrevet i samarbeid med firmaet Vake, som spesialiserer seg på å bruke satellittbilder for maritim overvåkning. Gjennom oppgaven bygget Galler en AI (kunstig intelligens) fra bunnen av, og teknologien er faktisk så banebrytende at oppgaven ikke vil bli publisert offentlig før om to til tre år av konkurransehensyn.

– Vake har som strategi å samarbeide tett med masterstudenter og investerer mye tid i å veilede oppgaver mot å ha direkte nytte for norske rom-interesser. Dette ser vi skaper økt motivasjon og innovasjonshøyde, og gir brukerne av Vakes tjenester tilgang på moderne teknologi, sier Adrian Tofting, Chief Product Officer i Vake.

Oppgaver med høy grad av kvalitet og innovasjon

– Vi har i år registrert stor interesse rundt NIFRO-prisen og det var kommet inn totalt 8 nominasjoner. Besvarelsene fra de nominerte holdt en meget høy grad av kvalitet og innovasjon med forskjellig fagfelt og tematikk, forteller Jøran Grande, daglig leder i Andøya Space Education og leder av juryen.

Oppgavene som sendes inn blir bedømt etter om de har utvist forståelse, refleksjon, modenhet og analytisk evne, evnen til å se oppgaven i overordnede systemsammenhenger, og om det er en nytteverdi for norsk romnæring.

– Å kåre en vinner i år var rett å slett meget krevende, forteller Grande. – Men det var også en veldig hyggelig jobb å komme frem til en enstemmig vinner av årets NIFRO pris.

I tillegg til heder og ære, er prisen på 20 000 kroner. Vinneren fikk også anledning til å presentere oppgaven under Space Dinner.

Juryen har bestått av:

  • R&D Project Manager, Grunde Joheim, Kongsberg Defence & Aerospace
  • Senior prosjektleder Vendela Paxal, WideNorth
  • Daglig leder Jøran Grande, Andøya Space Education

Juryens begrunnelse:

Oppgaven er knyttet til NTNU og selskapet Vake, hvor kandidaten har utviklet en metode som forbedrer maritim overvåking ved å buke data fra Automatisk Identifikasjonssystem (AIS) med satellittbilder ved hjelp av avanserte maskinlæringsteknikker.

Dette er en tjeneste som er av stor samfunnsnytte i form av skipsovervåkning. Kandidaten foreslår en modell som demonstrerer høy grad av nøyaktighet. I tillegg introduserer oppgaven et rammeverk for å lage praktisk talt ubegrenset syntetiske treningsdata, som brukes til å trene denne modellen effektivt.

Kandidaten har jobbet med en kompleks oppgave, med teoretisk matematisk formulering av problemstillinger. Løsningen som presenteres i oppgaven utnytter den nyeste AI-teknologien innen forståelse av skipsovervåkning og foreslår en betydelig utbedring av et eksisterende konsept. Vinneren av årets NIFRO-pris 2025 for beste masteroppgave i 2024 er Erik Galler fra NTNU for sin oppgave.

 

Søk
X