Rosetta takker for seg 30. september.
Romsonden Rosetta avslutter 30. september en to år lang forskningsferd i verdensrommet. Rosetta har forsket på komsten 67P som er en rest fra solsystemets tidlige dager. Den informasjon Rosetta har gått i bane rundt kometen og send informasjon tilbake til jorden – informasjon vi ikke tidligere har hatt om kometer. I november 2014 landet Rosettas landingsfartøy Philae på kometen 67P. Rosetta startet sin ferd mot 67P i 2003 og ti år etter kom den fram og gjennomførte sine oppgaver. Det er European Space Agency som står bak Rosetta.
Rosetta er den første romsonde til å gå i bane rundt en komet, og den første til å lande et fartøy på overflaten av en komet. Det har tatt mer enn 2000 mennesker og 20 år å få dette til. Det er derfor litt vemodig at Rosetta nå takker for seg. Det hele skjer fredag 30. september med en myk landing på kometen Rosetta har studert de siste to årene.
Det hele blir markert med en avskjedsvake på Norsk Romsenter. Påmeldingsfrist er 28. september. Dette kan bli den eneste avskjedsvaken for en romsonde du noen gang er med på!