skip to Main Content

På foredrag med astronaut Andreas Mogensen

Andreas Mogensens ti dager lange romferd i september fikk mye oppmerksomhet.

19. november var han på Blindern i Oslo for å fortelle om hvordan det er å jobbe og leve i vektløshet på den Internasjonale romstasjonen, ISS.

Mogensen fortalte om reisen opp til romstasjonen, det arbeidet har gjorde der og små anekdoter fra livet ombord. De 200 som hadde møtt fram ble også betatt av beskrivelsen av reisen tilbake til jorden. Romkapselen Soyuz har en hastighet på rundt 28 000 kilometer i timen i det den treffer jordens atmosfære. Mogensen kunne fortelle at det ble varmt og luften utenfor ble glødende.

 

Seks år trening – ti dagers jobb
Det er seks år siden Andreas ble plukket ut som en av ESAs seks nye astronauter.

Etter år med teknisk opplæring, språkkurs i russisk og trening i digre svømmebasseng, mørke grotter og på havets bunn, var det hans tur til å dra på jobb i rommet.

Den drøye uken på romstasjonen var spekket med oppgaver. Noe av det han gjorde var å teste en ny innerdrakt for astronauter, føre loggbok over hodepine, fjernstyre en robot i Nederland, smake på godis og montere vannfilter.

Han erfarte hvordan er det å suse gjennom rommet med en fart på nesten 30 000 km/t ombord i romstasjonen. Han delte også sine oppleveler med å være vektløst, hvordan man inntar et måltid og om å sove i take.

Mange av de yngste i salen ble nok litt inspirert til å bli atronaut – resten av oss ble nok bare imponert.

Søk
X