skip to Main Content

Norsk teknologi på «Hitomi» som ble skutt opp i Japan 17. februar.

«Hitomi» (ASTRO-H) er en astronomisatellitten som skal studere røntgen- og gammastråler i verdensrommet. Om bord er banebrytende teknologi som kan hjelpe forskere å forstå mekanismene bak dannelsen av galakse-clustere (de største synlige objekter i verdensrommet). Forskere ønsker å finne ut hvordan galakse-clusterne ble dannet og hvilken betydning mørk materie og mørk energi har på utviklingen av supermassive sorte hull, som finnes i senteret av galaksene.

«Hitomi» er et internasjonalt samarbeid med blant annet Japan og NASA. Det norske firmaet Integrated Detector Electronics AS, (IDEAS) har utviklet og levert integrerte kretser for utlesning av detektorene som benyttes i Hard X-ray Imager (HXI) og Soft Gamma Ray Detector (SDG). Mer om teknologien kan du lese her.

IDEAS har lang fartstid inne romteknologi og har levert avansert elektronikk til en rekke internasjonale romforskningssatellitter. Bedriften ble startet i 1992 av forskere med bakgrunn fra The European Organization for Nuclear Research (CERN) og Universitetet i Oslo.

"Hitomi" før den ble skutt opp.
«Hitomi» før den ble skutt opp.

 

Søk
X