Satellitter overvåker norske isbreer.
Norge er med i det EU-ledede programmet for klima og miljøovervåking, Copernicus. Store mengder bilder av jordens overflate produseres kontinuerlig og gir oss muligheter for å ta pulsen på kloden på en helt annen måte enn for få år siden.
Et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Norsk Polarinstitutt (NP) og Institutt for Geofag, Universitetet i Oslo (UiO) bruker data fra Sentinel-2 satellitten i Copernicus-programmetfor å utvikle en nasjonal bretjeneste for Norge. Prosjektet er delfinansiert av Norsk Romsenter gjennom Copernicus. Kongsberg Satellite Services (KSAT) er hovedleverandør av bakkestasjonstjenester til EU-programmet Copernicus.
Breer er sensitive for klimaendringer og global oppvarming kan forårsake store endringer i breutbredelse. Overvåkning av breer er viktig for mange formål, og det trengs en overvåkning for å forstå de forandringer som skjer over tid. Målet med dette prosjektet er å utvikle en nasjonal bretjeneste for både fastlands-Norge og Svalbard. Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) og Norsk Polarinstitutt (NP) har forvaltningsansvaret for overvåkning av breer hhv i Norge og på Svalbard. Bretjenesten skal hovedsakelig basere seg på data fra Sentinel-2 satellitten i Copernicus-programmet.
Prosjektet vil i hovedsak benytte optiske bilder fra Sentinel-2, supplert med bilder fra Landsat-8 og eventuelle andre sensorer der det er relevant. Breproduktene fra prosjektet vil gjøres tilgjengelig fra NPs og NVEs portaler (bl.a. som WMS og shape) og gjennom CryoClim-portalen eller tilsvarende løsning. Relevante data vil også leveres ti
l det internasjonale GLIMS-prosjektet (Global Land Ice Measurements from Space: www.glims.org). Breprodukter som skal lages i tjenesten er:
- Breomkrets, breareal og kalvingsfront
- Breoverflatetyper og likevektslinje
- Isbevegelse
- Bresprekker og surge
- Bresjøer
Les mer her.